Spørsmål og svar (SOS bildetyveri)

Share

Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene (spørsmål og svar – SOS) vedrørende bildetyveri.

Hvordan kunne jeg vite at jeg skulle betale for bildet, det sto ikke pris?
Alle bilder/grafikk/illustrasjoner er noens eiendom, og du kan ikke bruke bilder uten å ha avklart tillatelse/betalt vederlag. For å bruke bilder lovlig er det best å gå til et bildebyrå (der prisene ofte er oppgitt) eller ta kontakt med fotografen for å spørre om pris.

Det sto royalty-free på bildet!?!
«Royalty-free»-begrepet (RF-lisens) åpner dessverre for misforståelser, men det betyr ikke gratis. Best oversatt betyr det flerbrukslisens, altså at når brukslisensen er betalt kan det brukes flere ganger uten ekstra kostnader innenfor lisensens rammer. Dette i motsetning til «Rights Managed» (énbrukslisens) som kun gjelder en svært spesifikk bruk iht. avtale.

Jeg brukte et gratisbilde, allikevel har jeg fått en regning fra en fotograf!?!
Bilder er sjelden gratis. Nettet er fylt av lugubre nettsteder, for eksempel nettsteder som gir bort bilder gratis etter å ha stjålet dem selv. Det er bare å gjøre opp for seg og ta lærdom: Ikke bruk bilder man ikke er sikker på at man har rett til å bruke.

Foto er bare en hobby, det er frekt å ta betalt for bilder!
Alle har rett til sin mening, men man må like fullt følge lovverket og forholde seg til fakta. Blant annet må man betale for produkter og tjenester. Fotograf har for øvrig vært en yrkestittel i over hundre år.

Finnes det ikke gratis bilder jeg kan bruke?
Jo, noen. Se gjerne Bildetyveris artikkel Gratis bilder. Men vær oppmerksom på de mulige fallgruvene.

Tusenlapper for et knips er latterlig, det tar fem sekunder å knipse et bilde.
Det er mange elementer som utgjør prisen på bildet. Selve filen som er stjålet kan tilsynelatenende ha liten verdi i noens øyne, men det er summen av elementene i arbeidet bak som utgjør produktet, ikke bare selve bildefilen. Til sist er det uansett helt opp til opphavsperson å prise eget arbeid og eiendom. Ønsker man ikke å betale prisen, er det bare å la være å bruke det.

Min advokat anbefaler meg å ikke betale?
Det er  dårlig rådgivning. Rettspraksis er etablert både nasjonalt og internasjonalt, og bevisene i praksis ubestridelige. Dessverre har mange advokater liten innsikt i åndsverksloven og immaterialrett. Bruk fortrinnsvis jurister med rett kompetanse. Husk også at jurister som som tar seg betalt per time har en egeninteresse av å kunne føre timer. En advokatregning blir fort mye høyere enn regningen for bildetyveriet.

Share