Slik finner du bildetyver

Slik finner du bildetyver
Share

Det er blitt mindre grunn for fotografer og andre visuelle kreatører til å fortvile over at det er så utbredt og lett å stjele bilder på internettet, siden det også er blitt enklere å finne mange av bildetyvene.

I hovedsak er det gjennom teknologien omvendt bildesøk du finner ut om bildene dine er brukt uten tillatelse. Det er flere tjenester som tilbyr omvendt bildesøk. Mest kjent er Google, Bing, Yandex og TinEye. Image Witness og Infringement.Report er to andre alternativer (som krever abonnement).

Det finnes også tjenester tar seg av hele prosessen fra søk til innkreving. Copytrack og Pixsy er to slike tjenester, som uansett kan være et greit verktøy å bruke for bare å lete opp bildetyverier. Av de to har Copytrack den beste søkemotoren og dekker flest land (inkludert Norge). ImageRights har tilsvarende funksjonalitet og er kjent for treffsikre søk, men har høyere kostnader og krever eksklusivitet for oppfølging av søkene som blir gjort.

Kort fortalt fungerer omvendt bildesøk slik at du gir søketjenesten et bilde og så søker den etter bildet på nettet. Helt nøyaktig prosedyre avhenger litt av hvilken nettleser du bruker, hvor bildet er lagret osv. Du finner nærmere beskrivelser hos Google og hos TinEye.
Den raskeste metoden er nok om du finner bildet der det allerede er publisert på nettet, og så høyreklikker du på bildet i nettleserne Vivaldi eller Google Chrome. Da får du opp det kontekstuelle valget «Søk i Google etter dette bildet». Oppdatering august 2018: I løpet av sommeren har Googles bildesøk blitt betraktelig dårligere, slik at det kan være lurt å bruke de andre søkemotorenes bildesøk som supplement. Oppdatering 2022: Google har dessverre gjort omvendt bildesøk langt vanskeligere ved å gjemme det bak «Google Lens». Funksjonen er fortsatt der, men det krever flere klikk å komme dit.

Merk at det kan ta svært lang tid (uker, måneder og år) før søkemotorene finner bilder som er publisert, så det er lurt å sjekke med jevne mellomrom. Merk også at de på langt nær finner alt. For bilder publisert på Facebook er det gjerne Google som gir best resultat, da de har en avtale om innsyn med Facebook.

Hvis du vil gå grundigere til verks kan du også lete etter varianter, for eksempel med forskjellige størrelser, forskjellige utsnitt osv. «Lure» tyver kan også ha speilvendt bildet eller brukt filtre som for eksempel «blur» eller Instagram-filtre.

OBS: En forutsetning for å finne ulovlig bruk er at du må selv ha kontroll over lisensieringen. Bilder som selges med RF-lisens gjennom bildebyråer er det vanskelig å etterfølge siden du ikke har oversikt over hvem som har kjøpt bildene på lovlig vis.

 

Venner og bekjente

Overnevnte metoder fungerer ganske godt til å gjennomsøke internettet. Men det kan være vanskelig å fange opp trykksaker som ikke nettpubliseres, og siden Facebook er et ganske lukket univers sliter selv Googles søkemotor. Da kan det være greit å be venner og bekjente holde et øye med omgivelsene og gi et hint om de ser bildebruk som potensielt krenker dine rettigheter.

Dobbelt opp

Søkemotorene finner gjerne bare en brøkdel av all den ulovlig bruken. Men finner du at et firma har ulovlig bruk på en Instagram-konto, vil de ofte også ha publisert tilsvarende på sin Facebook-konto og visa versa. Altså kan det være verdt å sjekke ut begge om du finner på én av plassene. Og har de tatt ett bilde, har de gjerne en tendens til å forsyne seg med flere.

Share