Dokumentere bildetyverier

Dokumentere bildetyverier
Share

Når bildetyverier avsløres er dokumentasjon viktig. Ved henvendelse eller fakturering vil mange bildetyver forsøke å unndra seg ansvar for krenkelsen ved å slette bilder.

  • Ta først og fremst et skjermbilde, gjerne av hele skjermen. Det er et poeng at nettstedsadressen (URL) skal vises i skjermbildet.
  • Man kan alternativt avfotografere krenkelsen, uansett om det er en skjerm, en brosjyre osv. Mobilknips holder fint. En fordel med å fotografere er at dato er en del av digitalkameraers metadata. Slike bilder er også vanskelig å manipulere, og er dermed god dokumentasjon.
  • Et godt alternativ/supplement er å filme. Film er svært vanskelig å manipulere, og dermed utmerket som dokumentasjon. Bruk noen sekunder, scroll litt opp og ned og zoom inn på nettstedsadressen.
  • Hvis nettside, lag også en PDF-utskrift av kildekoden til nettsiden.

Gjør gjerne også overtrederen oppmerksom på at internettbiblioteket Internet Archive lager sanntidskopier av mange nettsider, som kan brukes som dokumentasjon.

Med slik omfattende dokumentasjonen i boks kan bildetyven forsøke å slette bildebruken så mye de orker. Bevismaterialet vil uansett være så godt som ubestridelig.

Share