Slik finner du bildetyver

Slik finner du bildetyver

Det er ingen grunn til å resignere over at det er så lett å stjele bilder på Internettet, siden det også er blitt ganske lett å finne mange av bildetyvene.

I hovedsak er det gjennom omvendt bildesøk du finner ut om bildene dine er brukt uten tillatelse. Det er flere tjenester som tilbyr dette, mest kjent er Google, Bing, Yandex og TinEye. Image Witness og Image Raider er to alternativer.
Pixsy er en annen tjeneste, som tar seg av hele prosessen fra søk til innkreving, såfremt saken prosederes i USA, Storbritannia, Canada, Australia, Nederland, Tyskland, Frankrike, Belgia, Luxembourg eller Danmark. Pixsy kan uansett være et greit verktøy å bruke for lete opp bildetyverier i Norge.

Kort fortalt fungerer omvendt bildesøk slik at du gir søketjenesten et bilde og så søker den etter bildet på nettet. Helt nøyaktig prosedyre avhenger litt av hvilken nettleser du bruker, hvor bildet er lagret osv. Du finner nærmere beskrivelser hos Google og hos TinEye.
Den raskeste metoden er nok om du finner bildet der det allerede er publisert på nettet, og så høyreklikker du på bildet i nettleseren Google Chrome. Da får du opp det kontekstuelle valget «Søk i Google etter dette bildet». Google er også den tjenesten som gir best resultater.

Hvis du vil gå grundigere til verks kan du også lete etter varianter. For eksempel med forskjellige størrelser, forskjellige utsnitt osv. «Lure» tyver kan også ha speilvendt bildet eller brukt filtre som for eksempel «blur».

OBS: En forutsetning for å finne ulovlig bruk er at du må selv ha kontroll over lisensieringen. Bilder som selges med RF-lisens gjennom bildebyråer er det ikke mulig å spore siden du ikke vet hvem som har kjøpt bildene.

 

Automatisert omvendt bildesøk

Både Image Witness og Image Raider tilbyr automatisert omvendt bildesøk. TinEye jobber med saken. Dette er betaltjenester, og fungerer slik at du registrerer bilder du vil ha overvåket hos tjenesteleverandøren. Image Witness opererer med månedsabonnementer med priser basert på antall bilder som skal overvåkes, mens man hos Image Raider forhåndsbetaler kreditter som deretter trekkes fra basert på antall bilder kontra hvor ofte de blir sjekket.

Venner og bekjente

Overnevnte metoder fungerer ganske godt til å gjennomsøke internettet. Men det kan være vanskelig å fange opp trykksaker som ikke nettpubliseres, og siden Facebook er et lukket univers må selv Googles søkemotor gi tapt. Da kan det være greit å be venner og bekjente holde et øye med omgivelsene og gi et hint om de ser bildebruk som potensielt krenker dine rettigheter.

Dobbelt opp

Søkemoterene klarer per nå ikke å søke innenfor Facebook. Men de fanger opp det som publiseres på Instagram. Og bildetyver publiserer ofte det samme på Facebook som de har publisert på Instagram, så det kan være verdt å sjekke ut begge om du finner på én av plassene.