
Med verdensvevens fremtog er det blitt ganske enkelt å finne bilder som kan dekke de fleste behov. Norske temaer kan kreve litt mer arbeid.
Hvis du trenger bilder til annonser, reklamemateriell, PowerPoint-presentasjoner, artikler, blogg-innlegg eller annet – her er tipsene for hvor du skal lete:
I korte trekk er valgmulighetene å enten gjøre generelle Internett-søk for deretter å kontakte fotografen selv, eller å bruke fotografenes egne, nettbaserte salgskanaler eller å søke hos bildebyråer. Fordelen med å bruke bildebyråer og nettbaserte salgskanaler er at bildet ofte kan kjøpes og nedlastes umiddelbart, pluss at brukslisensen (inkl. evt. modellskjemaer) er avklart. Kontakter du fotografen selv, må det avtales pris og bruksbetingelser.
For tradisjonelle bildebyråer, og ved kontakt med fotografer, vil gjerne prisen for å bruke et bilde ligge fra 500 – 10.000 kroner. Microstock-bildebyråene er noe lavere priset. Bruken av microstock-bilder er mer typisk priset fra en hundrelapp og oppover.
Det som ofte kjennetegner lavpris-bildebyråene (som kalles microstock) er svært generelle, internasjonale bilder, relativt ukompliserte lisensbetingelser og lave priser (forutsatt kjøp av abonnementsordninger).
OBS: Husk at man (med noen få unntak) må betale for å kunne bruke bilder, også de som ligger lett tilgjengelig på Internettet. Fotografer kan, med åndsverksloven i bakhånd, kreve betydelige summer av dem som bruker bilder uten tillatelse.
(Priser er som regel ekskl. MVA)
500px
500px-arkivet har typisk naturbilder av svært høy kvalitet og noe mer fotokunstneriske greier. Arkivet har cirka 115.000 norskrelaterte bilder. Prisen er cirka 500-lappen for web-bruk, 2500 kroner for print og en god del mer for bruk på produkter.
Adobe Stock/Fotolia
Adobe kan tilby millioner av bilder gjennom underbruket Fotolia, derav rundt 120.000 bilder med norsk relevans. Dette er lavprisbilder. Fotolia selger også filmklipp.
age fotostock/Picture Point
age fotostock er et spansk bildebyrå med norsk distribusjon gjennom Picture Point. De representerer igjen rundt 170 forskjellige bildebyråer. Cirka 100.000 bilder med norsk relevans. Prisene varierer mye alt etter hvilket bildebyrå bildene kommer fra, typisk fra kr 80 til kr 600 (iht. filstørrelse) for lavprisbilder og fra kr 900 til kr 4000 for premiumbilder. For en god del bilder må pris forespørres.
Alamy
Alamy er et britisk bildebyrå som det er lett å like, siden de gir bort overskuddet til medisinsk forskning. Verdens største bildebyrå i arkivvolum. Et søk på «Norway gir i skrivende stund cirka 270.000 treff. Alamy har en svært god søkemotor. Svært variert prising. Typisk fra et par tiere for rent personlig bruk til tre tusenlapper for kommersiell bruk av stor fil.
NTB Scanpix
Scanpix er Norges og Skandinavias største bildebyrå. Scanpix har en overvekt av bilder med utpreget redaksjonell stil, da Scanpix forhandler bilder fra NTBs aviser, som VG og Aftenposten. Pris må som regel forespørres salgsavdelingen.
Flickr
Flickr er en fotodelingstjeneste som gjennom årene har vært svært populær blant fotografer. Et søk på «Norway» gir i skrivende stund ikke mindre enn 4,4 millioner treff. Man må kontakte fotografen direkte for å undersøke muligheten for å bruke bilder. Noen bilder er tilgjengelig med Creative Commons-lisens.
Fotofil
Fotofil er et norsk bildebyrå. Man må ta kontakt med byrået for å forhandle pris. Arkivet inneholder mye underlige greier.
Getty Images
Verdens største bildebyrå. Et søk på «Norway» gir i skrivende stund cirka 223 000 treff (80 prosent redaksjonelle bilder). Getty har en svært god søkemotor. Getty eier også lavpris-byrået iStock. Pris varierer mye, men typisk koster en bildelisens fra kr 300 til kr 4000 alt etter filstørrelse.
Google Images
Google Images kan ofte være et godt utgangspunkt for å lete seg frem til bilder. Selv om du finner et bilde som passer perfekt, kan det kan dog være et pes å finne ut av om du kan kjøpe tillatelse for å bruke det.
Kosmos’ Mediarkivet
Norsk bildebyrå med unik samling bilder, illustrasjoner og designelementer spesielt utarbeidet for det norske markedet. Pris fra cirka kr 400 for en bildelisens, umiddelbar nedlasting.
Scandinavian Stockphoto
Norsk lavprisbildebyrå. Mye utslitte, internasjonale lavprisbilder type falske Colgate-smil, og norske bilder som ser ut som om de er knipset av bestemor med sin gamle Nokia. Mer enn 10.000 bilder tema «Norway». Pris rett over hundrelappen for ett bilde, prisen synker ved kjøp av bildepakker.
Shutterstock
Shutterstock er verdens ledende lavpris-bildebyrå, og har følgelig også en mengde bilder og illustrasjoner med relevans for Norge. De har 190.000 «ressursbilder, illustrasjoner og vektorkunst» relatert til Norge, i tillegg til 25.000 filmklipp. Minstepris er kr 439,- for en pakke på fem bildelisenser, ellers fokuserer Shutterstock på abonnementsordninger.
Photoshelter
Photoshelter utgjør en sammenslutning av fotografer som viser eller tilbyr bilder for salg. I skrivende stund gir søkeordet «Norway» 214.000 treff. Cirka halvparten av disse er tilgjengelig for direkte kjøp og nedlasting. Man bruker avansert søk for å sile ut bilder, for eksempel hvilke som kan kjøpes direkte.
SmugMug
SmugMug er ganske lik Photoshelter. I skrivende stund gir søkeordet «Norway» cirka 165.000 treff. Man må klikke seg inn på hvert enkelt bilde for å finne ut om det kan kjøpes direkte.
Tegninger
Tegninger.no har flotte tegninger fra norske illustratører, og mange av tegningene har motiver spesifikke for Norge.