Vannmerke

I opprinnelig betydning er et (fysisk) vannmerke et gjenkjennelig bilde, symbol eller mønster i et papir som opptrer i ulike grader av lys/mørke når det blir sett på med en lyskilde i riktig vinkel. Slike vannmerker produseres under våtfasen av papirproduksjonen ved en fortynning/fortykning eller grader av tetthet i papiret, derav navnet. Slike vannmerker har blant annet vært brukt på sedler, frimerker og andre offentlige dokumenter som et verktøy mot forfalskning. Bruken av vannmerke går tilbake til Italia på 1200-tallet. Preging kan til dels også fungere til vannmerking.
Digitale vannmerker hermer form og funksjon fra de fysiske vannmerkene. Et digitalt vannmerke kan ha varierende grad av audio/visuell tydelighet, som et fysisk vannmerke, men også ligge fullstendig skjult i datakoden. Digitale vannmerker brukes gjerne for autentisering og som verktøy for sporing av brudd på opphavsretten.
Konfrontert med sin ugjerning kommer gjerne bildetyver blant annet med påstanden at bildet de har stjålet lå fritt tilgjengelig og var gratis med bakgrunn i at bildet ikke var tydelig merket med copyright.
Det er en påstand uten rot i noen virkelighet. Det eksisterer verken norm for eller krav om (vann)merking av bilder. Tvert om sier Bern-konvensjonen at slikt formalitetskrav ikke kan eksistere i lovverket, da opphavsrett automatisk beskytter alle bilder.
Et lite antall fotografer velger dog selv å sette vannmerke på sine bilder av forskjellige grunner, da gjerne som signatur.
Men langt de fleste bilder publiseres, naturlig nok, uten vannmerke. Det er bare å ta en rask titt på Norges fremste nettsteder. Du vil ikke finne vannmerker på bildene hos verken VG.no, NRK.no, Aftenposten.no, Dagbladet.no, TV2.no, osv. Gjør de som både lovverk og god skikk og bruk tilsier, vil du dog finne kreditering av opphavspersonen.
Fotografer flest vannmerker ei heller bildene sine. Det sier nesten seg selv at fotografer ønsker å vise frem bildene sine uten at de skal skjemmes av forstyrrende elementer.
Under er et lite utvalg over nettstedene til noen av Norges fremste fotografer i mange forskjellige sjangre, som alle viser frem bildene sine uten noen form for skjemmende vannmerke.
- Landskonkurransen Norges fotografforbund
- Featuring Spaces
- Morten Krogvold
- Per Heimly
- Stian Klo
- Audun Rikardsen
- Lars-Petter Forsberg Lorentzen
- Tina Signesdottir
- Arild Heitmann
- Erik Almås
- Lars Brønseth
- Kristoffer Wittrup
- Pål Hermansen
- Espen Rasmussen
- Ole Marius Fossen
- Jostein Hellevik (Fotobonden)
- Rune Dahl
- Michael Ulriksen
I tillegg kommer selvsagt et utall fotografer verden over. For eksempel Trey Ratcliff, som populariserte HDR-teknikken, og som blant annet har vært utstilt i Smithsonian-museet. Og Morten Hilmer, en av verdens fremste fotografer av dyreliv.
Kilder: Heer Law, Wikipedia, Wikipedia, Norges bank, Wikipedia