Bruke bilder
Nær sagt all bruk av grafisk arbeid og bilder/fotografier styres i Norge av lovverket; i hovedsak åndsverkskloven, men også personvernloven. Det betyr at bildebrukere har en del plikter.
For det første er det slik at man må ha rett til å bruke et bilde. Altså må man ha skapt bildet selv eller ervervet tillatelse til bruk, gjennom avtale med opphavspersonen eller en representant for opphavspersonen. Mangler slik tillatelse, vil det være ulovlig bruk.

Alle bilder har automatisk et vern i åndsverksloven. Det er bildebrukerens ansvar å avklare bruksrettigheter i forkant av publisering. Det er ikke slik at opphavspersonen som skal påberope seg vernet (les mer om copyright-symbolet).
Selv om man er opphavspersonen selv, eller har ervervet tillatelse fra opphavspersonen, kan bruk av bilder kreve ytterligere tillatelser:
- Avbildete personer som er i fokus av bildet må ha gitt sin tillatelse (fortrinnsvis gjennom signert modellskjema). Mindreårige er spesielt vernet.
- Avbildete kunstverk (malerier, statuer) som er i fokus av bildet må det betales en egen avgift for (til BONO), også ut over evt. andre vederlag.
- La kameraet ligge ved (bil)ulykker. Hjelp til eller forsvinn fra stedet (med mindre du skal vitne til politiet).
Det fordres at man kjenner til rett og galt i samfunnet – altså at man kjenner til, og følger, loven. Om loven brytes, må man stå til ansvar. Altså er det ikke noen unnskyldning å bortforklare handlinger med uvitenhet.